Hur upplever kvinnor med hiv över 40 år vården? Resultat från europeisk studie

Nyligen publicerades resultaten från en enkätstudie bland kvinnor över 40 år som lever med hiv i Europa. Svar från 600 kvinnor i 19 länder inklusive Sverige visar att många är nöjda med vården, men att det finns förbättringsområden.
I juni 2023 uppmanade Posithiva Gruppen kvinnor som lever med hiv i Sverige att medverka i en europeisk enkätstudie. Studien genomfördes av nätverket WAVE, som är en del av European AIDS Clinical Society (EACS). Målet var att undersöka hur hivpositiva kvinnor över 40 år upplever sin sjukvård. Resultaten har nu publicerats i en vetenskaplig artikel.
Studien tittade på fem dimensioner av hivvården: innehållet, delgivande av information, relationen till vårdgivaren, organiseringen, samt patientens rättigheter och integritet. Deltagarna fick först svara på frågor om hur viktiga olika aspekter inom de fem dimensionerna var för dem. De fick sedan svara på frågor om sina faktiska upplevelser av hivvården. Sedan undersökte forskarna överensstämmelsen mellan upplevda behov och faktiska upplevelser.
Information om ”second opinion” uteblir
Resultaten för Västeuropa visade att kvinnornas upplevda behov i stor utsträckning överensstämde med de faktiska upplevelserna. Ett resultat stack dock ut: när det kom till möjligheten att få en ny medicinsk bedömning (”second opinion”) visade studien att många kvinnor inte fått information om denna möjlighet i samma utsträckning som de haft behov av.
Allra viktigast för deltagarna överlag var att hivteamet eller hivspecialisten skyddar patientens privatliv när det kommer till hivstatus. De allra flesta upplevde också att hivteamet eller hivspecialisten vanligtvis eller alltid gjorde detta.
Lägst nöjdhet kring klimakteriehälsa
Deltagarna fick även svara på frågor om hur nöjda de var med sin vård relaterad till olika samsjukligheter och klimakteriet. För samtliga tillstånd uppgav majoriteten av kvinnorna att de var nöjda eller mycket nöjda med den vård de fick, men nöjdheten var lägst när det kom till klimakteriehälsa och neurologiska tillstånd.
Även om majoriteten av kvinnorna var nöjda med sin sjukvård visade studien på skillnader mellan olika europeiska regioner, där kvinnorna i Östeuropa genomgående var mindre nöjda än kvinnorna i Väst- och Centraleuropa. För att öka nöjdheten är det viktigt att stärka samarbetet mellan vårdgivare och patient, att personanpassa hur vården hanteras och att vid behov ge patienten tillgång till andra specialister inom vården, konstaterar forskarna.
Posithiva Gruppen vill passa på att tacka alla kvinnor i Sverige som hittade till enkäten via oss – tillsammans bidrar vi till att öka kvinnors medverkan i hivforskningen!
Om du vill läsa den vetenskapliga artikeln i sin helhet kan du kontakta Posithiva Gruppen.